ПЕТСЪН И ФИНДЪС


ПРОЖЕКЦИЯ И ИГРА

03.04.2016

16:00
Киноклуб
ТР "Сфумато"

ПЕТСЪН И ФИНДЪС

реж. Али Самади Ахади

90 мин., 2014, Германия

Анимация

По поредицата книги за деца "Петсън и Финдъс" (от 1984 г. насам) на шведския писател и илюстратор Свен Норквист.

Новите приключения на най-забавното и весело коте Финдъс и неговия приятел Петсън. История за силата на истинското приятелство и непреходните ценности в живота, поднесена по начин, достъпен и интересен за малчуганите.

Старият Петсън (Улрих Ньотен) е фермер, който живее в малка дървена къщичка и прекарва времето си в дялкане на дърво, безбройни изобретения, шетане из къщата, риболов и грижи за кокошчиците. Сякаш има всичко, от което човек се нуждае. А, да – на моменти се чувства малко самотен...

Един ден неговата съседка Бейда (Мариане Зегебрехт), която на драго сърце се грижи за всичко, му подарява малко коте, което да му прави компания. Петсън го кръщава Финдъс и го отглежда с любов. Щастието му е пълно, докато котаракът не започва да говори! Оказва се, че Петсън и Финдъс могат да разговарят един с друг - това е само началото на едно изпълнено с пакости, чудесно и неразделно приятелство.

Другият съсед на Петсън - Густавсон (Макс Хербрехтер) има проблем с петела си, който не спира да кукурига и скоро може да се окаже в голямата готварска тенджера на Бейда, но тя го съжалява и моли Петсън да го приюти. Финдъс обаче не е въодушевен и скоро започва да се чувства пренебрегнат, страхувайки се, че петелът ще го измести и така ще изгуби най-добрия си и единствен приятел.