Всички автори

Анастас Пунев

Анастас Пунев

Роден през 1988 г. Живее и работи в София. Почитател на Жан-Люк Годар и някои други автори. Вярва в разбирането като метод и цел.

виж всичко от автора
Стефан Гончаров

Стефан Гончаров

Стефан Гончаров е роден през 1996 г. в София. Завършва 18 СОУ„Уилям Гладстон“ през 2015 г. Есента на същата година е приет за студент по скандинавистика в Софийския университет. Автор на стихосбирката "Геон". Има редица публикации в литературния печат, в издания като: "Литературен вестник", "Литернет" и др. Стиховете му са преведени на турски и английски. Освен с поезия, Стефан Гончаров се занимава активно и с кинокритика, като текстовете му за кино се публикуват на страниците на "Литературен вестник" и в рамките на сайтовете "filmsociety.bg" и "Баница". През 2015 г. фигурира като част от младежкото жури на „София филм фест“.

виж всичко от автора
Стефан Иванов

Стефан Иванов

Стефан Иванов (1986, София) е автор на стихосбирките „4 секунди лилаво” (2003), „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” (2004), „Списъци” (2009) и „Навътре“ (2014). За „Списъци“ е номиниран за Националната награда за поезия „Иван Николов“. Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). Съавтор е, заедно с Иван Добчев, на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление. Пиесата му „Между празниците“ е номинирана за „Икар“ (2014) за драматургия. Още на личния му сайт www.siv.sofiascape.com

виж всичко от автора
Нева Мичева

Нева Мичева

Нева Мичева превежда книги от италиански и испански (Боланьо, Калвино, Будзати, Табуки, Хелман, Манганели) и пиеси от каталонски (всичко на Жорди Галсеран и други). От 2002 г. ежегодно отразява филмовия фестивал в Сан Себастиан. Завършила е италианска филология в СУ, има магистърска степен и от журналистическата школа на "Ел Мундо" (Мадрид), а киното, което най-много харесва, се движи от Фелини и Тарковски през Кубрик и Лъмет в посоката на Рой Андершон и Паоло Сорентино. Най-много пъти е гледала "Лабиринт" и "Когато Хари срещна Сали".

виж всичко от автора
Стефан Русинов

Стефан Русинов

Роден съм през 1984 г. в Сливен. За мен се чува основно, че превеждам книги и преподавам китайска литература – това са две от нещата, които обичам да правя. Татко разправя, че сме били едно от първите семейства с видео в Сливен. Имам основания да вярвам, че "Робокоп" ме е научил на по-важни неща, отколкото часовете по история в гимназията.

виж всичко от автора
Мариана Христова

Мариана Христова

Мариана Христова е киновед и обича авторското кино във всичките му форми. Интересни са й кинематографиите по европейските географски периферии – Скандинавия и Прибалтика, Иберийския полуостров, Балканите – защото й се струва, че в екстремностите се ражда повече истина, отколкото можем да намерим около умерената „златна среда“. Двугодишен престой в Холандия й отваря очите за експерименталното и любителско кино, смесените форми, found footage и огромното значение на филмовото архивиране. Някъде оттогава се опитва да види филма в по-широкия контекст на визуалните изкуства - не само като съдържание, но и като начин на представяне.

виж всичко от автора
Тодор Ковачев

Тодор Ковачев

Роден преди четвърт век в София. Автор в Webcafe.bg и музикант с подчертана любов към рока. Интересува го и хубавото, и лошото кино.

виж всичко от автора
Стефан Чапликов

Стефан Чапликов

Роден в Пловдив през 1988 г. Занимава се с класическа музика - пиано. В момента учи в САЩ. Вярва в киното като средство и цел.

виж всичко от автора
Мира Искърова

Мира Искърова

Мира Искърова е родена в Бургас. Завършва НМА проф. „Панчо Владигеров”, гр. София в класа по пиано на проф. Марина Капацинская. Автор е на музиката към пълнометражните филми: „Лейди Зи”, „Козелът”, „Буферна зона” (реж. Георги Дюлгеров), документалната поредица „Спомени за Океански риболов” и др. Като композитор на филмова и театрална музика е част от екипа и на десетки късометражни ленти, драматични и куклени спектакли.

виж всичко от автора
Рада Езекиева

Рада Езекиева

Родена в София. Вярва в монтажа повече, отколкото в драматургията. За нея нищо, което е попаднало в кадър, не може да бъде незначително. Особено човек.

виж всичко от автора
default

Аспарух Василев

Аспарух Василев е поет и запален любител на киното.

виж всичко от автора
Василена Мирчева

Василена Мирчева

Като един Колумб тръгнал за Индия, но открил Америка, Василена Мирчева отиде да учи чешка филология заради Милан Кундера, а откри Иржи Менцел. Била е редактор в списание "Лик", работила е в кулинарната телевизия "Фиеста" и в различни издателства. Превежда книги и разкази, пише на различни теми от музика до храна. Покрай съавторството на две деца има оправдание да гледа анимационни филми и класики като "Хлапето" и "Модерни времена".

виж всичко от автора
default

Васил Прасков

виж всичко от автора
Соня Александрова

Соня Александрова

Соня Александрова е родена през 1956 в София. Завършила е кинознание във ВИТИЗ. Привлича я авторското кино от цял свят. От 1990 г. живее и работи в Италия, следи Венецианския кинофестивал откакто пристига в родината на Федерико Фелини, Лукино Висконти и Виторио де Сика. Владее руски, френски и английски. Преводач е на автобиографията на София Лорен „Вчера, днес и утре-моят живот”, биографията-монография „Марчело Мастрояни човек на киното”, книгата „Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод”. Автор на книгата „Моята Италия”.

виж всичко от автора
Антония Начева

Антония Начева

Антония Начева живее в Канада. Работи в сферата на публичната администрация. От 5 години всяка есен посещава международния филмов фестивал във Ванкувър (VIFF). Освен киното, другите ѝ страсти са литература, архитектура и древногръцко скулптурно изкуство.

виж всичко от автора
Савина Петкова

Савина Петкова

Савина Петкова завършва Философия в СУ "Св. Климент Охридски" и Теория на киното в University College London. Животът ѝ в Лондон се осмисля, когато успява да сподели на Йоргос Лантимос, че ще е първата, която ще напише книга за него (два пъти) и оттогава живее между един кинофестивал и друг, пътува до Кан, Гент, Ротердам и Берлинале. Савина вярва в трансформативната сила на киното, харесва както кросоувър хорър филми, така и трансцендентното кино на Бресон и Пол Шрейдър. Пише за "Литературен вестник", MUBI Notebook и Electric Ghost Magazine.

виж всичко от автора
Лиза Боева

Лиза Боева

Доц. д-р Лиза Боева е филмов сценарист и режисьор. Лектор е по история на изкуствата. Основател (съвместно с Ицко Финци и Анна Стефанова) на „Филизи 33“ – изследователски център, който работи в три направления: творчество, наука и просветна дейност.

виж всичко от автора