Интервюта
Педро Алмодовар

ПЕДРО АЛМОДОВАР: АЗ СЪМ РЕЖИСЬОР ПО ПРИЗВАНИЕ


от
на г.

ПЕДРО АЛМОДОВАР: АЗ СЪМ РЕЖИСЬОР ПО ПРИЗВАНИЕ

На 76- та Мостра на киното във Венеция испанският режисьор Педро Алмодовар, който на 25 септември става на 70 години, получи „Златен Лъв” за цялостна кариера. Ето неговата прочувствена реч при връчването на наградата:

„Първият път, когато напуснах Испания като режисьор, беше за да дойда на фестивала във Венеция през 1983 г. със „Съмнителни наклонности”. Както при всеки "първи път" имам прекрасен спомен от него. Във Венеция стана моето кръщение като международен кинорежисьор. Енцо Унгари, който беше част от комисията за подбор на филми, ме откри, така че винаги ще съм благодарен на него и на фестивала.

В Италия винаги се чувствам като у дома си, имаме еднакво чувство за хумор, общи недостатъци, нашите езици и култури са сходни и всички обичаме и защитаваме авторското кино. Да бъда тук сега е все едно, че съм в Испания. Безкрайно съм благодарен за този неочакван Лъв, който ме нарежда до Бунюел, Антониони, Кешловски, Понтекорво, Роселини, Драйер, списъкът е много дълъг, и без фалшива скромност, не знам дали съм достоен.

От този Олимп, пълен с лъвове, благодаря от все сърце за лъва за цялата ми кариера, който получавам днес. Детството и юношеството ми бяха белязани от италианската музика и сред всички кинематографични жанрове, които са ми повлияли, подчертавам по-специално италианския неореализъм. Вярвам, че това е единственото течение, което ще остане винаги актуално.

Аз съм режисьор по призвание. Още като много млад реших, че смисълът на съществуването ми е да разказвам истории. Киното е моят живот и не си представям времето, което ми остава, без да правя филми. „Болка и величие” сред многото теми говори именно и за тази витална нужда.

Моите филми са родени в уникален момент от испанската история - демокрацията, възникнала след диктатурата на Франко. Преди това би било невъзможно да ги направя. Киното ми е продукт на испанската зараждаща се демокрация и е демонстрация, че тя е реалност. Ето защо не мога да не посветя това толкова могъщо животно на моите сънародници и на моята страна, Испания.

И на всички актьори и актриси, с които съм работил, както и на техническия персонал. Имаме скромна индустрия, но пълна с талантливи хора. Имах късмета да работя с много от тях. Ще спомена само брат ми Агустин, мой продуцент и ангел-хранител, но нека всички се смятат за цитирани: Пенелопе, Мариса, Кармен, Хосе Луис, Антонио, Алберто ... Всички, включително и актьорите, които съм прослушал и не съм избрал. Всеки остави своя отпечатък във филмите ми.

Не претендирах, че променям света (никога не съм бил толкова претенциозен), но се опитах, това да, да обясня моя малък свят, в който живеех, и винаги го правех с абсолютна свобода, независимост и невинност. В моя свят хората страдат, но се радват без предразсъдъци. Те са страстни, различни, грешни и щедри, с огромна способност за оцеляване, но в същото време са крехки и уязвими и надарени с голяма морална независимост. Като създател на техните истории това беше най-малкото, което можах да им подаря. Същата свобода, на която се радвах и аз.

Благодаря отново на Венецианския фестивал за тази чест. Никога няма да бъда сам, този Лъв ще ми прави компания. "