МАРТИН СКОРСЕЗЕ И МАЙСТОРИТЕ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО: ”ТЕХНИТЕ ФИЛМИ РАЗКАЗВАТ ИСТИНСКИЯ ЖИВОТ”


от
на г.

МАРТИН СКОРСЕЗЕ И МАЙСТОРИТЕ НА ИТАЛИАНСКОТО КИНО: ”ТЕХНИТЕ ФИЛМИ РАЗКАЗВАТ ИСТИНСКИЯ ЖИВОТ”

По време на състоялия се през октомври Празник на киното в Рим Мартин Скорсезе участва в „Близки срещи” с публиката, която часове преди събитието чакаше своя ред, за да влезе в залата. Билетите се свършиха в същия ден. Нестихващи ръкопляскания придружаваха посвещението-монтаж от филми на американския режисьор по повод наградата за цялостно творчество, връчена му от Паоло Тавиани.

Голям режисьор, продуцент (готви девет бъдещи проекта), но най-вече голям киноман, поради което директорът на Празника на киното Антонио Монда покани Скорсезе да избере девет италиански заглавия, които са променили начинът му да гледа и прави кино. „Това са филми, които са ме формирали и бяха за мен истинския живот, а не моите предпочитани. По-късно видях толкова много хубави италиански филми, но вече бях режисьор.”

Безделник” /реж. Пиер Паоло Пазолини/.
Видях го за пръв път на фестивала в Ню Йорк през 1963 или 64 г, беше силно преживяване. Израстнал съм в тежък квартал на Ню Йорк. Първият филм, който видях с герои, в които се познах, беше „На кея” на Елия Казан, но беше сниман в студио и е съвсем друго. Към персонажите от „Безделник” веднага се почувствах привързан. Нямах представа кой е режисорът, идваше от нищото и беше като шок. Разбирах героите, които представяше и бях изненадан от святостта на човешката душа. Тя е на финала, когато умиращият безделник казва: ”сега съм добре, достатъчно страдах”. Дори там, където съм израстнал, да бъдеш сутеньор беше най-лошото. Да вземеш най-низката форма на човешкото същество - сводник, и да го накараш да умре сред двама крадци с една проститутка, която се нарича Магдалена, това прави посланието ясно и възвишено - най-близките до Христос хора са онези от улицата.”

Завземането на властта от Луи XIV” /реж. Роберто Роселини/.
Когато бях на пет години, имах у дома малък телевизор и гледах неореалистичните филми „Рим открит град”, „Шуша”, „Пайза” и „Крадци на велосипеди”. Имаха нещо, което ги свързваше с моето семейство. Не беше кино, а просто ежедневния живот. На фестивала в Ню Йорк филмът на Роселини не беше добре посрещнат. Този майстор преоткри киното толкова пъти - най-напред чрез неореализма с Де Сика и Дзаватини, после с други начини, между които и обучителния. В средата на 60-те години телевизията беше най-важното средство и Роселини го използва, за да направи нещо важно с дидактичното кино. Филмът сякаш е излязъл от картините на Караваджо или Веласкес като красота на изображението и в същото време не е абстрактен исторически разказ. „Пътуване из Италия” и „Пайза” повлияха на начина ми на правене на кино, например, „Разяреният бик” или „Кралят на комедията”, но имаха значение и за последните ми работи.”

Умберто Д.” / реж. Виторио Де Сика/.
Мисля, че този филм е върхът на неореализма, след него нещата се промениха. Възрастен господин разказва промените в обществото, където някога старите хора са били уважавани и почитани, а днес просят по улицата. Интересното е, че не е сантиментален, независимо от музиката в крешендо. Мъжът има нужда да яде и използва кучето си, за да оцелее. Обикновено във филмите вниманието към животните ги прави сантиментални, но Умберто Д.  кара кучето да работи, защото така всички ще бъдат внимателни и към него.”

Мястото” / реж. Ермано Олми/.
Много специален филм. Разпространителите в Америка притежаваха най-важните кина в Ню Йорк. Олми толкова обичаше филма, че първият ден го прожектира безплатно. „Мястото”, както и  „Годениците” са направени в документален стил, който беше много близък до погледа ми към киното. „Приключението”, „Пътят”, „Осем и половина” са влезли наистина в живота ми, но „Мястото” носи онова чувство за чистота, независимо от отчаянието след войната и индустриализацията, което после се опитах да пренеса в някои от филмите си, между които „Разяреният бик”.

Приключението” / реж. Микеланджело Антониони/.  
Това е първият филм на Антониони, който видях. Научих се да го разчитам, защото моят начин да наблюдавам изображението идва от златните години на киното - както холивудското, така и чуждестранното. Имаше голям конфликт между „Сладък живот” и „Приключението” по време на излизането им. Придобих опит от „Приключението” най-вече по отношение на пространството. В известен смисъл за мен беше като модерното изкуство. Което може би не схващам (винаги са ми казвали, че онова, което е отвъд „Мадоната и младенеца”, не го разбирам), но финалът на „Приключението” е един от най-хубавите в историята.”

Развод по италиански” / реж. Пиетро Джерми/.
Изучавах хуморизма и остроумието в движенията на камерата в тази комедия, за да намеря стила на „Добри момчета”. Винаги съм бил впечатлен от сатиричния стил и използването на черно-белия цвят на Джерми. Цялата история е върху плещите на Мастрояни - от първата сцена, в която от влака величае  красотите на Сицилия. Има сатира, но и истина в този разказ.”

Салваторе Джулиано” / реж. Франческо Рози/.
Трудно е да се говори за този филм. Когато гледаш сцената с плачещата по умрелия си син майка, виждащ не само „една” майка, а Майката. Рози показва фактите, но те не са истината, защото корените на корупцията са много по-дълбоки, това е трагедията на Юга. Моите дядовци са дошли от Сицилия през 1910 г. Винаги съм се питал защо не са се доверявали на институциите. Хилядолетните традиции на Юга са били голяма тежест за тях. Не бях виждал от екрана майка така да оплаква сина си. За мен беше експлозия.”

Гепардът” / реж. Лукино Висконти/.
„Чувство” и „Гепардът”, както и много други творби на Висконти повлияха на „Невинни години”. В „Гепардът” много ме интересуваше антропологията на онзи живот, която може би има нещо общо с онова, което казах за Роселини. Исках да тръгна от най-малкия детайл, за да разкажа една вселена. Висконти е бил способен да обедини политическата ангажираност с мелодрамата без ограничения както е и в „Роко и неговите братя”, които много повлияха за „Разяреният бик”.

Нощите на Кабирия” / реж. Федерико Фелини/.
Първият филм на Фелини, който видях, е „Пътят”, но финалът на „Нощите на Кабирия” е сюблимен, с духовно прераждане. Срещал съм Фелини няколко пъти, веднъж на снимачната площадка на „Градът на жените”. В началото на 90-те години трябваше да направим заедно документален филм или онова, което би било документален филм а ла Фелини за правенето на кино, но за съжаление почина. Научи ме, че винаги трябва да се търсят места за снимки до хубави ресторанти, дори и мястото да не е хубаво, важното е ресторантът да е добър.”

Автор  Киара Уголини, „repubblica”.it
Превод Соня Александрова