МЕЖДУЗВЕЗДНИ ВОЙНИ: СИЛАТА СЕ ПРОБУЖДА


от
на г.

„Междузвездни войни“ е приказка-шедьовър, с която са израснали милиони и за много хора е една от най-смислените срещи, поне в света на изкуството, със светлината и мрака. Според Роджър Ибърт именно тези космически легенди ще са един от няколкото филма, които след век или два все още ще са широко известни и гледани с удоволствие. Другите са „Одисеята“ на Кубрик, „Магьосникът от Оз“, „Казабланка“, лентите на Чаплин и Кийтън. Един Бог (или Йода) знае дали ще е така. Със сигурност настоящите епизоди, буквалното продължение на оригиналната трилогия, ще бъдат гледани с удоволствие. Но и със съмнения, недоверие, ирония или хаплив хумор.


Връзката между поколенията е запазена и силна в „Силата се пробужда“. Запазена е и смесицата между различни по жанр истории, която започва с „Епизод IV:„Нова надежда“. Джедайската сага се обръща без гняв назад към оригиналния коктейл от разказване, в който може да има едновременно каубои, пирати, хитри търговци, сапунена опера, роби, роботи, специални ефекти, предателства, магьосници, израстване, герои, злодеи, мускетари и принцеси, вече станали генерали. И всички те може да са обикновени и всекидневни хора или просто разнообразни същества с достойнства и недостатъци. И от личните им действия и съвест, смелост и подвизи зависи съдбата на галактики.
Добре известна подробност е, че Лукас е използвал книгите и изследванията на Джоузеф Камбъл, за да изгради епичната си космическа история върху стабилна и разпознаваема от почти всеки жител на планетата митологична рамка. „Междузвездни войни“ са се появили в момент, когато духовното и буквалното приключение на герой в търсене на себе си през битки и конфликти в името на светлината, Силата и приятелството, още не е било превърнато в експлоатирана холивудска ниша. 

Почти четиридесет години са минали от първите начални надписи и режисьорът Дж. Дж. Ейбрамс се завръща като последователен зрител, ученик и падуан към това, което някога е спечелило самия него. Ейбрамс и Лорънс Каздан, сценарист на два от първите епизода, както и на една от частите за Индиана Джоунс, донякъде преповтарят, преговарят, преработват и продължават приказката за днешните подрастващи и техните родители.
Оригиналният триъгълник, състоящ се от Люк Скайуокър, Хан Соло и Лея Органа и техните спътници, има своите приемници в лицето на млад бъдещ джедай без родители, който се прехранва от събиране и предаване на вторични суровини. Събудената Сила има помощник в лицето на бивш щурмовак, свалил униформата и маската поради криза на идентичността и уклон към светлата страна. Старият „Хилядолетен сокол“ отново е в полет, при това с оригиналния си екипаж. Краткото екранно присъствие на игралия в „Седмият печат“ на Бергман, но и във „Флаш Гордън“ 86-годишнен Макс фон Сюдов, отдава почит както към фигурата на Оби-Уан Кеноби (Алек Гинес), така и към тънката, ала жизнена нишка с класическото старо кино, което е било и първичната мотивация за Лукас. Не е тайна, че вдъхновението му за джедаите почива върху удоволствието от гледането на „Тайната крепост“ на Куросава.

Лошите също са с нови дрехи и лица. При Кайло Рен, в традицията на Дарт Вейдър, на повърхността изплуват семейни и Едипови комплекси, както и други психоаналитични усложнения. Той е и маскиран, за да е прозрачно наследството и връзката им. Има и сцена, която се родее с Хамлет и диалога му с черепа на Йорик. Има и друга сцена, която откровено плакатно е близка с патоса и пропагандата на нацизма и образността на Лени Рифенщал. На мястото на императора пък е застанало огромно същество като Ам-гъл, което, някак очаквано и естествено, е изиграно от вездесъщия Анди Серкис. А „Звездата на Смъртта“ този път е жива и е оръдие-планета, което черпи енергия от истинска звезда.

Засега Ейбрамс и Каздан обещават завръщане към корените, изпълено със сериозно и сърцато забавление, заснето леко и с хумор. След четири години, на 24 май 2019, ще узнаем дали те ще изкачат сагата нагоре и напред към млади клони, неочаквани и свежи разлиствания и развитие на сюжета, за да бъде и тази трилогия нещо магическо и оригинално.