ВЕНЕЦИЯ 2022: БЯЛ ШУМ


от
на г.

ВЕНЕЦИЯ 2022: БЯЛ ШУМ

Нетфликс, отхвърлен от Кан, завладява все повече неговия конкурент Венеция. За първи път най-старият кинофестивал в света, който тази година празнува 90-годишен юбилей, се откри с филм, разпространяван от американската платформа - конкурсния „Бял шум“ на Ноа Баумбах (по едноименния роман на Дон ДеЛило от 1985 г.). След хита „Брачна история“ (2019), представен в конкурса на Мострата преди 3 години, нюйоркският режисьор отново се състезава за „Златен лъв“. И пак, за да е сигурен и в този си успех, избира актьора Адам Драйвър, както и партньорката си в живота – актрисата Грета Гъруиг. Резултатът обаче е половинчат. И двамата изпълнители не надхвърлят най-силните си роли, те редово са се подчинили на своя режисьор.

Джак Гладни, основател и директор на отдел за изследване живота и дейността на Хитлер в своя университет (филмът е сниман в Охайо), преподава курс за хипнотичното очарование от речите на фюрера, песните и химните на Третия райх, без дори да знае немски. Той дотолкова се потапя в предмета на своите занимания, че се скрива в ниша, която не иска да напуска. Неговият рай е семейството с четвъртата му съпруга Бабет (Грета Гъруиг) - учителка по гимнастика с чести пропуски в паметта, причинени от мистериозно хапче, което не се предлага на пазара и техните четири деца от предишните им бракове. Те се сблъскват с ежедневния стрес на съвременно американско семейство. Прекарват дните си в консумиране - на хранителни стоки и на модерни технологии, едва се поглеждат в очите, безредие цари в дома, както и в душите им.

Поставени са и на допълнително изпитание - отравянето на въздуха от химически съставки чрез облак от токсичен газ ги принуждава да напуснат убежището си. Хаосът продължава да бъде тотален - масова евакуация, маски и скафандри, страх от зараза, хапчета, за да се намали страхът от смъртта.

Внимателен наблюдател на американското общество, ДеЛило го описва чрез медиите, религията, светските ритуали и политическите литургии, включително интриги, насочени към завладяването на властта. Романът изследва именно тази перверзия. За първи път Ноа Баумбах пише и режисира адаптация на литературно произведение за екран. Белият шум от заглавието на филма е типичен за много стари телевизори при липса на сигнал. Поставен на заден план, той е способен да упоява и да разсее от най-големия страх, този от смъртта. Героите са ужасени от тишината и размишляват върху него. Той витае във всеки образ и реплика на творбата, било в речите в леглото, в които двамата съпрузи се състезават кой ще страда повече, ако другият загине, или въздушните катастрофи, на които стават очаровани свидетели по телевизията.

Разделен на три части, филмът редува моменти на действие, пълни с тълпи, следвани от такива на чиста интимност. Визуално амбициозен, „Бял шум“, сред флакони с хапчета, мотелски стаи, монахини, които не вярват в Рая, заплашително надигащи се черни облаци, се занимава с универсални и вечни теми, актуални през 80-те години, както и днес - религия, война, морал, семейство, любов, масова истерия.

Професорът от спокойната американска провинция се шегува с чернокожия си колега за смъртта, обезпокоен е от поведението на жена си, натъпкана с несъществуващи на пазара лекарства, разтревожен е от срещите си с мистериозния г-н Никой. Тези трилър елементи само подсилват усещането за вече познато.

Академичните амбиции на Гладни за познанията му на живота на Хитлер, тревогите за смъртта на неговата съпруга, принудителната евакуация се доближават до темите, с които Баумбах се сблъсква в последните си филми: контрастът между поколенията (децата на двойката парадират със сигурност, граничеща с конспирация, и оправдават фразата на бащата „семейството е люлка на дезинформация“) митът за консуматорството, демонстрираната многословност, медийното пресищане, разпадането на всякаква американска мечта с финалната подигравка, в която е въвлечена и неузнаваемата Барбара Сукова).

Сатирата се засилва и от „успокояващата“ реплика на професора в най-критичния момент, когато той флегматично оставя на масата вечерята с любимото му пиле и с видимо съмнение хуква последен към спасението: „Обществото е така устроено, че най-вече бедните пострадват от тези бедствия. Виждала ли си по телевизията професор да гребе в малка лодка по време на наводнение?“.

Филмът се движи между драма, трилър и комедия. Това личи и в музиката на Дани Елфман, богата на звукови нюанси, и в монтажа на Матю Ханам, който си играе с архивни изображения и ги редува - забележителен е контрастът в урока за Елвис Пресли и Хитлер, двама кумири на различни поколения от различни времена. Режисьорът съпоставя и наслагва изпълненията на Елвис Пресли върху речите на Хитлер; разговори, водени от гласове, които се покриват един друг, в които отговорите са по-мъгляви от въпросите.

Препълнените рафтове на супермаркетите са синоним на изобилие и безопасност, които американската култура на консумацията е издигнала в свое верую. Финалът, който събира героите в това пространство на просперитета и подчертава завладяващата власт на неконтролируемото потребление, дори докосва мюзикъла.

Едновременно весел и ужасяващ, лиричен и абсурден, обикновен и апокалиптичен, „Бял шум“ е колекция от киноцитати, сред които най-разпознаваем е Робърт Алтман с „Нешвил“ и „Военнополева болница“. Изглежда повече компилация, отколкото вдъхновение от романа. Много шум за малко нещо.