ВЕНЕЦИЯ 2020: ЧОВЕШКИЯТ ГЛАС


от
на г.

ВЕНЕЦИЯ 2020: ЧОВЕШКИЯТ ГЛАС

Извън конкурса на Венеция се появи малък бисер - късометражният 30-минутен филм на Педро Алмодовар „Човешкият глас“. Той омая с интензивността на словото и красотата на изображенията. Много свободна адаптация на едноименния театрален текст на французина Жан Кокто, направена от испанец за първия му английски филм, с шотландката Тилда Суинтън в главната роля. Достоен подарък за актрисата, удостоена днес със „Златен лъв” за цялостната си кариера, който миналата година беше присъден на Педро Алмодовар.

За режисьора едноактната пиеса е дълго лелеяна мечта. В сцена от неговия филм „Законът на желанието“ (1987) главният герой режисира сестра си във версия на „Човешкият глас“. Година по-късно монологът по телефона не намира място в сценария на „Жени на ръба на нервна криза” (1988) въпреки първоначалното му намерение. През февруари 70-годишният режисьор заяви, че иска да започне снимките през април в Мадрид, Тилда Суинтън има дори разрешение да пътува до испанския град, но пандемията замразява всичко. Заснет за рекордно кратко време, с конкретната цел да дойде до Венеция и да почете Тилда Суинтън.

2

За да се разбере по-добре значението и експериментът на този „Човешки глас”, е необходима кратка историческа разходка из оригинала и неговите превъплъщения.

„Човешкият глас” е едноактна пиеса (1930) на писателя Жан Кокто. На сцената е само една изоставена, но все още обичаща жена, която се обажда по телефона на любовника си, чийто глас никога не се чува. Тя  прави опит за самоубийство. Поради ниското ниво на телефонните услуги в Париж по онова време разговорът е прекъснат няколко пъти. След петгодишна връзка мъжът я изоставя заради друга жена. „Човешкият глас” е блестящ монолог, за чието изпълнение трябва актриса от голям мащаб. За Роберто Роселини няма съмнение, че това е незабравимото лице и глас на Ана Маняни - неговата муза и спътница в живота по времето, когато пръв в киното посяга към текста за епизода „Човешкият глас” (сценарият е написан от самия Кокто) от филма си „Любов” (1948), станал и лебедовата песен на истинската любов между актрисата и режисьора. Скоро след заснемането на филма Роселини оставя Маняни заради Ингрид Бергман. Сякаш предчувствайки това, Маняни надминава себе си. Запомнят се началното „Ало, ало, ало“ и крайното „Обичам те“. Филмът започва с опит за самоубийство чрез хапчета и завършва с предполагаемо такова.

В знак на любов към майка си София Лорен режисьорът Едоардо Понти реализира нова версия на „Човешкият глас“ (2014) с нейното участие, донесло ѝ наградата „специален Давид на Донатело“. Текстът на Кокто е „преведен“ на неаполитански диалект от писателя Ери Де Лука. Действието е прехвърлено в Неапол по време на Втората световна война.

„Човешкият глас“ е и едноактна опера (1958), последната в живота на композитора Франсис Пуленк, за когото Кокто написва либретото. Поставена за първи път през 1959 г. в  Опера-Комик в Париж, дирижирана от Жорж Претр. Телефонният звън е „озвучен“ от ксилофон.

Чарът на „Човешкият глас“ на Алмодовар е, че той побира и интерпретира посвоему всички тези изкуства, добавяйки и изобразителното. Действието е в днешния ден. Домашният телефон, основното материално действащо лице, е мобилният, с който Тилда Суинтън се разхожда из многостайния си луксозен апартамент. Статичността на пиесата е разчупена от жилището, направено като театрален декор, поставен в хангар. Неговата сивота и искрящите цветове на стаите са в контраст, както се променят и състоянията на жената. Апартаментът е обгледан от камерата отвън, отвътре и отгоре, за да подскаже задушаването ѝ в огромното пространство.  Измеренията се разширяват, но душата пак е стеснена. Жената дори излиза от него, за да купи от магазина брадва - нов елемент, умело и оригинално включен в действието от Алмодовар. Кино и театър се смесват. Грозотата вън и красотата вътре се редуват. Жената не може да е толкова покорна, както е в пиесата, защото времето не го позволява. Болката, самотата и страданието обаче са същите. Тя, както и кучето еднакво страдат за изоставилия ги господар. Актрисата, изтощена до крайност от любовната връзка, разговаря с нас, със себе си, а вероятно и със стария си любовник. Човешкият глас на Суинтън се бори между живот и смърт, измислица и реалност. Ние не знаем нищо за героите, но разбираме как днес, за съжаление, човешкото присъствие е все по-малко необходимо.

Алмодовар противопоставя на драматизма на историята ярки цветове, ексцентрични костюми и препратки към киното и литературата. Всичко е създадено, за да изпъкне Тилда Суинтън, и това е напълно постигнато. Тя е облечена в модни дрехи, които сменя в зависимост от гласа си и онова, което иска да изрази чрез него. На пресконференцията Алмодовар разказа за работата си със своя постоянен екип. Богатата оркестрова партитура, която сякаш иска да заглуши гласа на Суинтън, на неизменния му композитор Алберто Иглесиас е колаж на теми от „Говори с нея“, „Лошо възпитание“ и други филми. Операторът Хосе Луис Алкаин набляга на наситеночервено и кобалтовосиньо. Гигантски хроматичен екран виси като разкъсана от гняв завеса в една от сцените. Из стаите са разпръснати любими вещи на Алмодовар - книга с разкази на Алис Мънро, дивиди на „Джаки“ на Пабло Лараин.

„Човешкият глас“, с привидната си екстравагантност, се опасява от забравата и прекъснатото общуване. Точни се оказаха думите на директора на фестивала Алберто Барбера: „Неизмеримо удоволствие и голяма чест е да приветстваме Педро Алмодовар отново във Венеция. Това изключително обстоятелство, след една тежка и необичайна година, е най-добрият начин да отпразнуваме заедно желанието да се върнем в киното в компанията на един от най-великите съвременни режисьори“.