ВЕНЕЦИЯ 2019: РОДЖЪР УОТЪРС: НИЕ + ТЕ


от
на г.

ВЕНЕЦИЯ 2019: РОДЖЪР УОТЪРС: НИЕ + ТЕ

Световната премиера на извънконкурсния британски филм „Роджър Уотърс: ние + те” се състоя на Венецианския фестивал, точно в деня на 76-ия рожден ден на бившия създател и басист на Пинк Флойд при заслужено препълнена зала. За три дни, от 7 до 9 октомври, заснетият негов грандиозен концерт ще бъде показан в над 2500 кина в повече от 60 държави.

Преди две години Уотърс започва световното си турне, единодушно аплодирано от международната критика и публика. Заглавието на концерта е вдъхновено от вълнуващата песен „Us and Them”, от легендарния албум „The Dark Side of the Moon” (1973), продаден в над 45 милиона копия. Турнето бележи завръщането на Уотърс в Европа след The Wall Live (2010-2013), видяно от над 4 милиона почитатели в 219 изпълнения, с най-голям касов успех в историята за солов изпълнител. Us + Them за 20 месеца събира 2,3 милиона зрители на 156 концерта в САЩ, Канада, Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия, Европа, Русия. Концертът е филмиран в Амстердам през юни 2018 г. от Шон Евънс, с когото Уотърс работи от 2005 г. Евънс пише сценария, изгражда шоуто и го режисира. Изключителни кадри, в 4K и Dolby Atmos, включват песни от най-успешните албуми на Пинк Флойд („The Dark Side of the Moon”, „The Wall”,” Animals”, „Wish You Were Here”), както и хитове от новия албум на Роджър Уотърс „Is This The Life We Really Want?”

Член и основател на Пинк Флойд (1965) Уотърс остава в състава до 1985 г., когато напуска групата и започва самостоятелна кариера. "Animals", "The Wall" и "The Final Cut" са най-важните му самостоятелни албуми. Много хора определено го смятат за гений. Концертът на блестящия басист на Пинк Флойд е едно от редките за сегашната рок сцена катарзисно изживяване, където изображението, музиката, специалните ефекти и инструментите действат синергично и държат приковани всички.

В продължение на два часа дронове летят над военни зони, като две ръце, които се опитват да плуват във въздуха и прелитат над планетата през пусти и великолепни пейзажи. Несправедливост, расизъм, безмозъчни политици - тези теми вълнуват творците, все още не загубили желанието и вкуса да се възмутят гласно. Филмът е определено политически. Смисълът на Us + Them, е призив към състрадание, солидарност, съюз, разрушаване на стените, които разделят „нас“ от „тях“. Концепцията този път, за разликата от миналото, е разработена от Роджър Уотърс разбираемо.

Концертът-филм е разделен на две части, всяка по час. Екранът с висока резолюция зад раменете на музикантите покрива цялата ширина на сцената и показва горчиви и шокиращи цветове за „One of These Days”, видео за „The Last Refugee”, стари анимации. После идват новите песни. На финала, посветен на „The Wall”, изпълнители в оранжеви гащеризони имитират песента на „Another Brick in the Wall” и показват тениска с надпис „Устоявай“.

Втората част на Us + Them, по-успешната, започва със сценична находка, която буквално оставя зрителите без думи - зад гигантския екран благодарение на спуснати отгоре изпъкнали повърхности и брезенти се репродуцират четирите огромни комина на електроцентралата Battersea Power Station в Лондон, една от емблемите в историята на рока. Изображенията на гигантския екран са изцяло посветени на американския президент Доналд Тръмп, предпочитаната мишена на Уотърс. Той го назовава директно „прасе“, пластично представено от гигантско копие на прасето Алжи, летящо над главите на зрителите, които го гледат със смесица от забавление и неспокойствие.

Роджър Уотърс сглобява песни от „Animals”, „The Dark Side of the Moon”, „Smell the Roses” и съставя съгласуван разказ. Той говори за нападението на "шибаните" Доналд Тръмп, Еманюел Макрон и Тереза Мей в Сирия и добавя, че „за щастие нито един руснак не беше убит, иначе всички щяхме да сме в лайна”. Насърчава обществеността да „обясни на нашите лидери, че се интересуваме от бъдещето на децата си“. Накрая благодари на италианците за „редовното спасяване на бежанци в Средиземноморието“. А след финала с „Comfortably Numb” получава много топли и заслужени аплодисменти. Вниманието на албума към детайлите, особеностите, звуците, шумовете и гласовете са поразителни. Филмът вдъхновява със своята мощна музика и послание за правата на човека, свободата и любовта.

Роджър Уотърс обяснява: "Нямам търпение до октомври. Това не е класическият рок енд рол концерт: някои зрители биха могли да извикатда, хаааа!!!”. Което е чудесно, разбира се! Но мнозина ще плачат. Надявам се Us + Them да е покана за действие. Днес Homo Sapiens е на кръстопът: можем да направим от любовта елементът, който ни обединява, можем да развием способността си за съпричастие с другите и да действаме колективно за доброто на нашата планета. Или пък да останем удобни и безчувствени и да продължим, като овце, да вървим към самоубийственото си изчезване. Us + Them е обет в любов към живота”.

Режисьорът Шон Евънс добавя: „Това е страхотен филм: невероятно изпълнение, развито внимателно, пълно с емоции и смисъл. Не смятах, че е възможно, но мисля, че преминахме Стената...".